Mistä aloittaisin, kun on niin paljon asiaa? Mitä kertoisin, jos saisin valita vain yhden aiheen?  Viereisessä palkissa näen kategoriat kesä, liikunta/painonhallinta, pakinaperjantai, runotorstai, syksy, valokuvatorstai.


- Siinäkö kaikki? Entäs politiikka?
- Ääh, liian raskasta. Mielipiteeni ovat liian jyrkkiä ja näkökantani liian suppea seistakseni täysin mielipiteitteni takana.
- Luonto?
- Luonto. Tosiaan. Ihanin asia, mitä meillä on. Josta päästään taas sen pelastamiseen ja lopulta politiikkaan, joten unohda.
- Rakkaus?
- Olen liian onnellinen kirjoittaakseni rakkaudesta. Rakkaus on minulle arkea, ei siitä ole mitään kerrottavaa. Rakkaudesta kirjoitetaan silloin, kun se menetetään, kun sen menettämistä pelätään tai kun se on ihan tuore.
- Kesä? Mitä vielä kertoisit kesästä?
- Sauna, juhannus, perhe... Kaikki kesätarinani kertoo siitä. Kun laittaa silmät kiinni kuulee kiukaan, löylyn, taivaanvuohen, kuovin, molskahduksen veteen, ilosta kiljahtelevat lapset. Silmät kiinni haistaa puun, savun, makkaran, oluen, mökin hirsiseinän, puhtaat petivaatteet, sateen. Silmät kiinni tuntee aamukasteen, rantahiekan, nurmikon, lämmön, auringon. Sen kaiken kertoisin jälleen, minkä jo tiedät.
- Kerro sitten talvesta.
- En kerro!
- Mikset kerro? Kerro nyt!
- Jäiset varpaat, paleltuneet sormenpäät, mieletöntä pukemista aamusta iltaan, ihmiset on apaattisia talven pimeyden ja kylmyyden takia. Miksi siitä kertoisin?
- No ei kai se noin kurjaa voi olla?
- On se! Syksyllä peiton alle piiloutumiseen ja laiskuuteen on lupa. Sitä kutsutaan kaamosmasennukseksi! Talvipakkasilla pitää piristyä, ku "päivät pitenee" ja on "mitä parhaimmat hiihtokelit" ja jääradat on taas käytössä ja avantoonkin pääsee. Kuka perhana haluaa uida jää kylmässä vedessä pipo päässä ja juoda sitten päälle kuumaa kaakaota, joka polttaa ensin huulet ja kielen ja samalla sekuntilla myös nielun, jolloin kippaat sitä säikähdyksestä rinnallesi ja poltat itseäsi vielä lisää?!
- No anti olla. Lemmikit. Kirjoittaisit niistä.
- Yksi niistä haudattiin eilen. Mitä haluat tietää? Senkö, miten se kuoli vai sen, miten se haudattiin?
- Ai niin. Anteeksi..... Lapset?
- Niin mitä niistä?
- Kerro lapsista.
- En tänään. Ehkä huomenna, muttei tänään. Niin rakas, kuin hän onkin... Nukuttaminen vei tänään toista tuntia ja palan poskestani, joten ei tänään. Oli siinä muutama hauskakin juttu, mutta oikeasti. Ei tänään.
- Terveys? Hyvinvointi? Jaksaminen? Kauneus?
- Ravitsemus, liikunta & muut elintavat. Ei nyt työasioita.
- Haaveet?
- Ei nyt työasioita!
- HAAVEET?!
- Nii-in. Ei nyt työasioita!
- Kai sinulla on muitakin haaveita, kuin työhön liittyvät?!
- No on, totta kai. Mutta työssä onnistuminen mahdollistaa niistä jokaisen. Eikä nyt työasioita, kiitos.
- Etkö pidä työstäsi?
- No enhän minä käy töissä! Olen yrittäjä! Ja totta kai pidän siitä! Enhän minä muuten tähän olisi ryhtynyt!!
- Aahaa..ok... Meillä loppuu kohta aika. Niin aika, tosiaan! Kirjoita ajasta.
- Mistä ajasta?
- No siitä, mitä meillä on.
- Mistä sinä tiedät, paljonko sitä on?
- No ei sillä tavalla ajasta. Kerro oma filosofiasi ajasta. "Aika kultaa muistot", "Aika parantaa haavat"...  Pitäisikö aikaa kunnioitaa käyttämällä sitä harkitusti vai tuhlata, elää niin kuin viimeistä päivää?! Onko luppoaika tuhlattua aikaa vai onko nautiskelu ajankäyttöä parhaimmillaan? Jos aikaa olisi rajattomasti tulisiko....
- No kirjoita kuule ihan itse, kun olet noin pirun pätevä!
- Miksi sinä olet noin ilkeä? Minähän yritän vain auttaa sinua. Onko jokin huonosti? Oletko onneton?
- Rullaappas nyt sitä sivua ylöspäin. Mitä sielä lukee? "Olen liian onnellinen kirjoittaakseni rakkaudesta". Vastaukseni on siis ei, en ole onneton.
- Olet aina vain ilkeämpi. Kiitos vain. Kirjoita kuule vaikka vuoropuhelu itsesi kanssa siitä, mitä et halua kirjoittaa. Katsotaan kauanko jaksat itseäsi kuunnella. Ja onpahan ainakin jokin aihe, muuten sinulle jää vain tyhjät sivut, jotka nekin puhuvat enemmän, kuin sinä tänään!
- Vuoropuhelu itseni kanssa. Juuri sopivan idioottimainen idea toteutettavaksi. No niin Elli: mitä keroisit, jos saisit valita vain yhden aiheen? Politiikka?